Wachtdienst

Tandzorg en behandelingen

Tandzorg Lille biedt u kwalitatieve behandelingen aan volgens moderne methodes en de laatste technieken.

Wij bij Tandzorg Lille willen uw tandartsbezoek aan onze praktijk zo aangenaam mogelijk maken. U vindt hieronder een overzicht van mogelijke behandelingen waarvoor u bij ons terecht kunt. Wenst u meer informatie over een bepaalde behandeling of mondzorg? Contacteer ons of vraag ernaar bij u eerstvolgende tandartsbezoek.

Behandeling of mondzorg


Tandheelkundig advies

Je kan bij ons terecht voor een algemene check-up van je gebit, maar ook voor advies indien je met vragen zit over de toestand van je tanden. Wij hebben alle moderne middelen in huis om bijvoorbeeld gipsen modellen en digitale foto’s te kunnen maken van je tanden. Door onze persoonlijke aanpak krijg je na alle noodzakelijke onderzoeken een op maat gemaakt bilan en eventueel behandelvoorstel.

Geen enkele mond is dezelfde, daarom nemen we graag de tijd om met u verschillende mogelijkheden te bespreken indien u een prothetische behandeling wenst waarbij ontbrekende tanden vervangen moeten worden. U ontvangt ook steeds een overzichtelijk schema en kostenraming van uw behandeling.

Preventieve zorg

Preventie loont, ook in je mond. Waar vroeger de nadruk gelegd werd op het behandelen van tandproblemen, met vaak het verwijderen van de slechte tand als gevolg, leggen we nu de nadruk op preventie.

Door regelmatige controle van je gebit, kunnen we tandbederf in een vroeg stadium opsporen en behandelen. Op die manier voorkom je lastige en pijnlijke behandelingen.

Tijdens een (half)jaarlijkse controle kijken we alle tanden na en nemen we indien nodig röntgenfoto’s van je tanden. Deze foto’s laten ons toe om ook tussen de tanden en onder bestaande vullingen tandbederf te kunnen opsporen. Vinden we een gaatje, dan kunnen we dat in een vroeg stadium behandelen.

Preventie is gestaafd op 3 pijlers:

Professionele gebitsreiniging

Door ophoping van tandplaque en tandsteen kan je tandvlees geïrriteerd en ontstoken raken, het bloedt vaak, is wat gevoeliger en geeft soms een onaangename smaak of geur.

De bacteriën in de tandplaque kunnen na verloop van tijd ook het tandglazuur aantasten, waardoor gaatjes ontstaan.

Door het regelmatig en grondig poetsen van je tanden voorkom je tandplaque en verklein je de hoeveelheid tandsteen die zich kan vormen. We adviseren het tandsteen minstens eenmaal per jaar weg te laten nemen om zo tandvleesproblemen te voorkomen. Daarnaast kunnen verkleuringen van voedingsmiddelen zoals koffie of thee, maar ook van bijvoorbeeld tabak, weggepolijst worden.

Poets- en voedinginstructie

Verkeerde voedingsgewoonten kunnen het tandglazuur beschadigen. De meest voorkomende oorzaak voor glazuurschade in dit geval zijn allerlei zuren. Je vindt ze in de eerste plaats in frisdranken, maar ook in citrusvruchten. Overmatig gebruik van deze producten veroorzaakt erosie van het tandglazuur waardoor het glazuur dunner wordt en overgevoeligheid voor koude en warmte kan ontstaan.

Suikers zijn ook erg schadelijk voor de tanden. Bacteriën in de mond zetten deze suikers om in zuren waardoor het tandglazuur verzwakt en gaatjes kunnen ontstaan.

Indien nodig overlopen we je voedselpatroon en kunnen we bijsturen indien nodig.

Consultancy en radiografisch onderzoek

Bent u op zoek naar wat meer informatie over de toestand van uw gebit. Of wenst u informatie over een bepaalde behandeling? Een tweede opinie? Wij nemen graag de tijd om u te woord te staan en u uitleg te geven.

Onze praktijk is uitgerust met moderne apparatuur om digitale röntgenopnames te maken van uw mond.

Behoud van tanden en kiezen

Niets zo goed als je eigen tanden! We beloven je ons uiterste best te doen om je tanden zo goed mogelijk te behandelen. Door onze moderne apparatuur zijn we in staat je tanden optimaal te verzorgen.

Tandplak en tandsteen liggen in een laagje bovenop je tanden en vormen een bedreiging voor je tanden. In de plaque en tandsteen zitten bacteriën die gaatjes maken in de tanden. Daarom is het belangrijk dat je zelf zo goed mogelijk de tandplaque wegpoetst. Wanneer deze plaque verkalkt, dan spreken we over tandsteen, die krijg je zelf niet meer weggepoetst. Wij nemen deze weg met fijne instrumenten.

Gaatjes worden opgevuld met wit vulmateriaal of composiet. Hierbij wordt het aangetaste tandweefsel eerst weggenomen en daarna vervangen door een tandkleurig materiaal, hierdoor kan je achteraf niets meer zien van de herstelling!

Indien de aantasting in je tand te uitgebreid is, is de tandzenuw vaak ook mee aangetast. In dat geval moet de tandzenuw eerst verwijderd worden en wordt het wortelkanaal waar de zenuw in zat, opgevuld. We spreken van een wortelkanaalvulling of endodontische behandeling.

Endodontische behandelingen

Wanneer een tandzenuw ontstoken is, of wanneer te veel geprikkeld wordt door bijvoorbeeld een grote vulling in je tand, kan het zijn dat deze verwijderd moet worden. Tijdens deze behandeling wordt de tandzenuw verwijderd en wordt de ruimte waarin de tandzenuw zat, opgevuld met een wortelkanaalvulling.

Het grootste deel van deze behandelingen kunnen in onze praktijk uitgevoerd worden, voor de complexere gevallen werken we samen met enkele gespecialiseerde tandartsen uit de buurt.

Paradontale behandelingen

Wanneer je tandvlees gedurende lange tijd ontstoken is, kan botafbraak optreden waardoor de steun rondom je tand verdwijnt en je tand op termijn los komt te staan. Het is belangrijk dat dergelijke tandvleesontsteking op tijd opgemerkt en behandeld wordt.

Compositierestauraties

Composieten worden in de mond gebruikt als wit vulmateriaal. Het is mooier, en oogt natuurlijker. Daarnaast kunnen ze gekleefd worden, waardoor het materiaal voor meerdere indicaties gebruikt kan worden. Alle definitieve vullingen die gelegd worden in onze praktijk zijn van composiet.

Kindertandheelkunde

Het tandglazuur van kinderen is nog niet zo sterk als dat van volwassenen. Bovendien houden kinderen vaak van snoepen. Daarom is het van belang om al vroegtijdig met een goede gebitsverzorging te beginnen. In onze praktijk nemen wij de tijd voor uw kind. U kunt uw kind eerst langzaam aan de omgeving laten wennen. Bij de eerste afspraak kunt u bijvoorbeeld uw kind op schoot nemen en de tandarts alleen even in de mond van uw kind laten kijken. Spelenderwijs kan aan uw kind worden uitgelegd wie de tandarts is en wat hij gaat doen. Op deze wijze worden kinderen reeds op jonge leeftijd bewust gemaakt van de noodzaak van het onderhoud en de reiniging van hun gebit. Enkele tips:

Prothetiek

Missende tanden worden vaak als storend ervaren, voornamelijk wanneer deze in het zicht zitten of wanneer ze het kauwen bemoeilijken. Er bestaan vandaag de dag een reeks aan mogelijkheden om ontbrekende tanden te vervangen.

Losse prothese

Een uitneembare of losse prothese, is een prothese die je zelf kan uitnemen. ‘s Avonds voor het slapengaan neem je de prothese uit, en ‘s morgens plaats je ze terug in de mond. Deze protheses zijn erg gemakkelijk in gebruik. Soms worden ze met een haakje vastgeklemd rondom de andere tanden in je mond.

Vaste prothese

Een vaste prothese is een prothese die je zelf niet kan uitnemen. Ze wordt bevestigd op je eigen tanden of op tandimplantaten.

Kroon

Een kroon is een hoesje dat bevestigd wordt op je tand of implantaat.

Brug

Een brug vervangt meerdere tanden en wordt ook bevestigd op je tanden of implantaten.

Kroon- en brugwerk

Soms is een tand dermate verzwakt of aangetast dat deze niet meer met vulmateriaal hersteld kan worden. Om een duurzame en toekomstgerichte oplossing te verkrijgen, wordt vaak een kroon voorgesteld.

Een kroon is een hoesje in een erg hard materiaal (bv. glaskeramiek, zirconia, porselein,…) dat over je tand gekleefd wordt. Op die manier wordt je eigen tand in een nieuw, stevig jasje gestoken en kan hij er vaak weer jarenlang tegen.

In onze praktijk hebben we een intra-orale scanner, waardoor het nemen van een vervelende afdruk met pasta’s in de mond verleden tijd is. Hierdoor is deze stap in de vervaardiging van de kroon veel sneller en met veel minder ongemak te nemen.

Wanneer één of meerdere tanden ontbreken, kan een brug voorgesteld worden. De tanden naast de opening met de ontbrekende tanden, worden dan gebruikt om de brug op vast te maken.

Volledige en partiële protheses

Een volledige of gedeeltelijke tandprothese kan een hulpmiddel zijn indien je geen eigen tanden meer hebt of er enkele mist. Onze tandartsen nemen de tijd om je prothese volledig op maat aan te meten en te vervaardigen.

De prothese wordt in 5 verschillende zittijden vervaardigd, waar we naar je wensen en verlangens polsen qua vorm en kleur. Tijdens de voorlaatste afspraak wordt je prothese gepast en kijken we samen naar oa. de kleur van de tanden, de lengte van de tanden, de pasvorm, etc. Daarna wordt de prothese afgewerkt met hoogwaardige kunststoffen.

Implantologie - plaatsen van implantaten

Ontbrekende tanden kunnen vervangen worden door tandimplantaten of kunstwortels. Dit zijn steunpunten in titanium die verankerd worden en vastgroeien in je kaak, na het vastgroeien, kunnen er tanden op geplaatst worden.

Het plaatsen van een implantaat is een pijnloze ingreep die doorgaans minder nalast geeft dan het verwijderen van een tand of kies.

Extracties

Wanneer het niet meer mogelijk is om je tand te herstellen, dringt een tandextractie zich op. Deze kunnen doorgaans in de praktijk uitgevoerd worden, soms moeten we doorsturen naar een kaakchirurg indien we vermoeden dat de extractie wat complicaties kan opleveren (ingesloten tanden, kromme wortels, nabijheid van je sinus,…).

Esthetische tandheelkunde

Witte vullingen

Een mooie en witte glimlach geeft je een goed gevoel en veel zelfvertrouwen! Met witte vulmaterialen of composieten zorgen we ervoor dat je tandkleurige vullingen krijgt. Geen grijze vullingen meer!

Bleken

Indien je tanden verkleurd zijn, kunnen ze ontkleurd worden door je tanden te bleken. Bij het thuis-bleken (homebleaching), krijg je op maat gemaakte siliconevormpjes mee naar huis. Gedurende een tiental nachten slaap je met deze vormpjes op je tanden, de gel die je erin aanbrengt, zal je tanden witter maken terwijl je slaapt.

Facings

Dankzij nieuwe materialen kunnen we zeer natuurgetrouw het tandglazuur nabootsen. Wanneer het tandglazuur fel verkleurd of beschadigd is, kan dit vervangen worden.

Een eerste mogelijkheid bestaat uit laagjes uit composiet - wit vulmateriaal kan oneffenheden en verkleuringen camoufleren. Het is echter kunststof wat na verloop van tijd terug verkleurt en een gemiddelde levensduur van 5 à 10 jaar kent. Het is een budgetvriendelijke oplossing maar qua esthetiek en duurzaamheid niet te vergelijken met een porseleinen of glaskeramisch facet.

Deze laatste geven zeer mooie resultaten bij een hoge esthetische wens en lijken het meeste op echt tandglazuur. Ze worden volledig op maat gemaakt in een tandtechnisch labo en zijn arbeidsintensiever om te vervaardigen, daarom kosten ze meer dan composietfacings. Naast de esthetische meerwaarde, staat ook de hogere levensduur en betere duurzaamheid.

In onze praktijk is tandarts Marlies Schols gespecialiseerd in deze behandelingen - voor een advies kan je steeds terecht bij haar.